Instalațiile electrice trebuie verificate periodic conform legislaţiei pentru a evita deteriorarea lor în timp din cauza unor factori precum încarcarea excesivă a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune sau îmbătrânirea izolațiilor. Această verificare periodică se numește verificarea PRAM și are scopul de a preveni electrocutarea personalului, potențialele incendii și, nu în ultimul rând, are rolul de a preveni scurtcircuitarea aparaturii electrice si electronice.
Verificarea poate fi efectuată doar de către personalul instruit și atestat pentru astfel de măsurători, deci este unul dintre acele lucruri pe care îl veți externaliza.
Frecvenţa verificărilor periodice a unei instalaţii este determinată de tipul instalaţiei, a echipamentelor folosite, de frecvența şi calitatea mentenanţei, dar nu în ultimul rând de influenţele externe la care acestea sunt supuse. Periodicitatea maximă de verificare a unei prize cu împământare este 2 ani în medii puțin periculoase și anual în medii periculoase şi foarte periculoase. Continuitatea racordurilor, starea barelor PE, continuitatea nulului de protecție trebuie măsurată cel puțin 1 dată pe an.
Cum vă putem noi ajuta? Vă oferim urmatoarele servicii:
- măsurarea rezistenței de dispersie a prizei de pământ;
- verificarea continuității circuitului nul de protecție;
- predarea către beneficiari a dosarului cu buletinele de verificare, procesele verbale aferente, copiile actelor de funcționare (certificat de înregistrare de la Registrul Comerțului), autorizația ANRE și certificatul de etalonare al aparatului de măsură folosit.
Tu când ai făcut ultima dată verificarea PRAM? Dacă ai nevoie de ajutorul nostru ne poți contacta.
Foto via