Munca și locurile de muncă se schimbă continuu datorită introducerii de noi tehnologii, substanțe și procese de lucru. Angajatul și angajatorul pășesc într-o nouă era în care interacțiunea dintre ei începe să semene din ce în ce mai puțin cu relația pe care o știam, iar locul de muncă are astăzi o definiție mult mai largă decât acum 10 ani.

Acest lucru poate determina apariția unor riscuri noi, deci această mișcare trebuie urmată îndeaproape de adaptarea normelor SSM la noile realități.

Desktopurile au fost instrumente de lucru uzuale încă din anii ‘80 în anumite domenii, iar internetul a devenit o resursă valorificată la locul de muncă după anii 90. Indiferent că este vorba despre producție, administrație, învățământ, cercetare, servicii de orice fel sau chiar și agricultură, tehnologia informației sau IT-ul este acum o parte importantă din activitatea profesională. Chiar dacă nu lucrați în IT, în foarte multe cazuri această sferă vă poate influența felul în care vă desfășurați activitatea.

Digitalizarea muncii vine cu avantaje, dar vine și cu riscuri noi la care atât angajatorii, cât și angajații trebuie să fie atenți. Ariile care aduc schimbări majore sunt:

  1. Munca online sau externalizarea către public a serviciilor
  2. Inteligența artificială, robotica, automatizarea
  3. Electromobilitatea

… iar riscurile asociate cu fiecare în parte sunt de la riscuri ergonomice la riscuri psihosociale precum izolarea sau riscuri psihice ca starea permanentă de conectare.

Poate aceste probleme nu fac încă parte într-un mod evident din realitatea voastră de la locul de muncă în prezent, dar lucrurile se îndreaptă în această direcție cu o viteză surprinzătoare. Vom reveni cu articole dedicate acestor probleme care să vă ajute să nu fiți luați prin surprindere de noile măsuri de protecția muncii de care va trebui să țineți cont într-un viitor apropiat.