În cele mai multe companii, angajații sunt nevoiți să lucreze în fața ecranului unui computer pe întreagă durată a zilei de muncă. De aceea este necesar ca fiecare angajator să adopte măsurile de protecție necesare pentru a limita influența nocivă a ecranului de computer asupra lucrătorilor.

Astfel, fiecare angajator trebuie să facă o analiză a posturilor de lucru pentru a evalua condițiile de securitate și sănătate oferite lucrătorilor, în special în ceea ce privește eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice și solicitare mentală. Ulterior, este necesar că angajatorul să ia toate masurile care se impun pentru a diminua efectele expunerii de durată la ecranul computerului.

Este recomandat că distanța dintre ochi și ecran să fie între 50 și 65 de centimetri. De asemenea, este important ca scaunul să ofere posibilitatea de ajustare pe înălțime, permițând lucrătorului să aibă ochii poziționați cu 10-15 centimetri mai sus de centrul ecranului. Totodată, ecranul trebuie aplecat spre spate cu 10–20 de grade, pentru a oferi o privire de ansamblu mai bună. În plus, setările de culoare, luminozitate și contrast trebuie efectuate în raport cu mediul de lucru, pentru a nu deranja la folosirea pe o durată îndelungată de timp.

Un alt aspect important sunt pauzele regulate, necesare pentru relaxarea ochilor. Este recomandat că la fiecare oră de muncă, lucrătorul să ia pauză timp de 1-2 minute și să privească în depărtare, la o distanță mai mare de 10 metri, pentru schimbarea focusului.

De asemenea, angajatorii trebuie să se preocupe de sănătatea lucrătorilor prin:

  • examene medicale periodice sau ori de cate ori apar tulburări care pot fi cauzate de lucrul cu un ecran de vizualizare
  • examene oftalmologice suplimentare, dacă rezultatele examenului medical impun acest lucru
  • furnizarea de dispozitive de corecție speciale pentru lucrători, dacă rezultatele examenelor medicale impun acest lucru

Atenție! Dacă nu sunt respectate reglementările SSM privind suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului uman, angajatorii pot fi sancționați cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, conform legislației în vigoare.