degeraturi_01

Fiecare anotimp are particularitățile lui și fiecare dintre ele vine cu extra măsuri de protecție atunci când vine vorba de siguranța la locul de muncă.

Iarna este unul dintre anotimpurile cele mai problematice, apar multe riscuri pe lângă cele pe care le puteți identifica în restul anului: riscul de a face hipotermie sau degerături, condusul pe timp de iarnă, alunecarea pe zăpadă sau gheață, deszăpezitul etc.

Astăzi vorbim despre degerături, dar promitem să revenim cu detalii și sfaturi și pentru evitarea celorlalte riscuri majore.

Dacă lucrați afară sau într-un mediu slab izolat sau neîncălzit, sau dacă nu sunteți îmbrăcați adecvat în drum spre muncă, riscul de a suferi de degerături este crescut.

Cum se manifestă degerăturile?

Ele afectează extremitățile atunci când acestea sunt expuse la temperaturi scăzute. Degerăturile superficiale afectează doar suprafața pielii, se manifestă prin mâncărime și durere. Dacă degerătura devine mai gravă se instalează amoțeala iar pielea devine albă sau galbenă. Netratate, ele se pot transforma în degerături profunde: veți pierde sensibilitatea cu totul în zona afectată și apar leziuni închise la culoare

Cum vă protejați?

– este recomandat să vă îmbrăcați cu mai multe straturi subțiri

– hainele și încălțămintea ar trebui să fie impermeabile

– faceți pauze regulate și mergeți într-un loc încălzit corespunzător

– adoptați un regim alimentar bogat în calorii și hidratați-vă corespunzător.

– fumătorii sau persoanele cu probleme cardiovasculare ar trebui să fie extra atente la umiditate, temperaturi scăzute sau vânt pentru că sunt mult mai vulnerabile

Cum tratați?

– mergeți imediat într-un mediu uscat și încălzit

– îndepărtați hainele sau încălțămintea strâmtă care ar putea opri circulația sângelui

– încălziți zona treptat

– în funcție de gradul în care țesuturile au fost afectate consultații un medic