Lucrător echipat cu ham de siguranță portocaliu și mănuși de protecție, asigurându-se de un punct de ancorare pe o structură metalică pentru prevenirea căderilor.

Afecțiunile musculoscheletice (AMS) dezvoltate la locul de muncă generează costuri ridicate atât pentru angajați, cât și pentru companii. Soluția pentru reducerea apariției AMS o reprezintă chiar lucrătorii, care pot identifica corect riscurile și pot oferi soluții pentru un loc de muncă mai sănătos.

Rolul angajatorilor și al lucrătorilor

Angajatorii au obligația de a consulta lucrătorii cu privire la factorii de risc pentru afecțiunile musculoscheletice și prevenirea acestora. Lucrătorii trebuie implicați în toate etapele de evaluare și prevenire a riscurilor:

Identificarea pericolelorEvaluarea riscurilorAlegerea și implementarea soluțiilorRevizuirea soluțiilor implementate

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) desfășoară permanent campanii la nivel european pentru a încuraja colaborarea între angajatori și lucrători în prevenirea AMS și promovarea unui mediu de muncă sănătos.

Metode eficiente pentru participarea lucrătorilor

🔹 Chestionare pentru identificarea inițială a pericolelor 🔹 Programe de evaluare a riscurilor 🔹 Ateliere și discuții cu participare activă 🔹 Ședințe de brainstorming pentru soluții inovatoare 🔹 Evaluarea soluțiilor implementate

Este recomandat ca procedurile de raportare a simptomelor și a factorilor de risc pentru AMS să fie bine definite, iar lucrătorii să fie încurajați să raporteze rapid orice problemă. De asemenea, aceștia trebuie motivați să propună metode pentru reducerea riscurilor, optimizarea modalităților de lucru și implementarea schimbărilor necesare.

Rolul managerilor

👨‍💼 Managerii trebuie instruiți pentru a putea: ✅ Recunoaște simptomele AMS ✅ Identifica și evalua factorii de risc ✅ Raporta problemele și propune soluții

Lucrătorii trebuie să fie parte activă în acest proces, contribuind la un mediu de muncă sigur și adaptat nevoilor lor.

 

📢 Dacă acest articol ți-a fost util, îți recomandăm să citești și: 👉 planificarea-exercitiilor-de-simulare-pentru-situatii-de-urgenta