Într-o zi la sediul central, o salariată împacheta documente pe care le așeza în cutii, cu scopul de a fi mutate într-un alt birou. Toate erau prinse în alonje metalice, pe sistemul dosarelor cu șină. La unul dintre seturi, alonjele erau ridicate, iar salariata din rapiditate, în momentul în care a dorit să ia documentele s-a accidentat la mână, alonja perforându-i palma. Unul dintre colegi i-a acordat primul ajutor, imediat după ce aceasta a alertat pe toată lumea din birou. La spital i-au fost acordate îngrijiri medicale, iar tăietura i-a fost cusută.

WA_Office_Accidents__420

Sursa foto: www.work-accident.co.uk

Fiind vorba despre un accident petrecut la locul de muncă, șeful direct al angajatei a anunțat departamentul HR, care mai departe ne-a comunicat nouă cele întâmplate. Legea prevede ca orice eveniment (accident petrecut la locul de muncă) să fie comunicat imediat către ITM-ul local, respectiv ITM București în acest caz, în caz contrar societatea fiind sancționată contravențional.

Chiar și în cazul în care societatea nu comunica sau omitea să comunice către ITM accidentul respectiv, medicul care s-a ocupat de îngrijirea victimei, avea obligația să anunțe ITM-ul dacă aceasta specifica faptul că, accidentul s-a petrecut în timpul programului de muncă. În momentul în care nouă ni s-a adus la cunoștiință evenimentul, prima măsură a fost aceea de a informa ITM București. Deoarece accidentul nu s-a soldat cu deces sau invaliditate, legea prevede ca societatea în cauză să cerceteze accidentul în termen maxim de 10 zile, printr-o comisie internă de cercetare, iar în termen de 5 zile de la finalizarea cercetării va trebui depus dosarul de cercetare la ITM pentru aprobare.

Datorită existenței documentației SSM și a faptului că salariata fusese instruită în prealabil din punct de vedere SSM, avînd examenul medical de medicina muncii făcut în ultimele 12 luni, nouă nu ne-a mai rămas decât să cercetăm accidentul respectiv în termenul impus de lege și să depunem dosarul de cercetare la ITM, pentru care am primit aviz favorabil în decurs de 3 zile. De multe ori avem senzația că simplul fapt că lucrăm într-un birou poate constitui un mediu sigur și intangibil pentru accidente. Experiența și multele cazuri cu care am interacționat ne-au dovedit că riscul există oriunde și că prealabilul și previzibilul ar trebui să fie cuvintele nescrise ale ordinii de zi.

Profită acum de promoția sfârșitului de an de la Safelandia, pentru 10 luni plătite noi îți oferim 12!