work6

Începutul de an vine cu rezoluții noi: vom fi mai atenți, vom munci mai mult, vom fi mai productivi, vom fi la curent cu toate schimbările importante care ne afectează, și lista poate continua. Dacă tot vă stabiliți planul de atac pentru 2016, hai să aruncăm un ochi la câteva dintre inițiativele de succes din 2015 în domeniul sănătății și securității în muncă, pentru a învăța de la cei pentru care SSM a devenit deja o prioritate.

1. Calcularea sumelor economisite prin prevenție in SSM

Proiectul început in 2010 a fost unul de cercetare și este o inițiativă OSHA implementată în Germania. Ea a avut ca scop creșterea awareness-ului asupra faptului că accidentele de muncă implică diverse costuri suplimentare și neprevăzute, iar prevenția lor înseamnă o economie. Nu uitaţi că ține de dumneavoastră ca angajator să reduceţi numărul de accidente de muncă și, în același timp, să scădeţi costurile pentru SSM. Dacă angajații sunt instruiți corect şi a fost făcută o evaluare a riscurilor de accidentare, scăderea costurilor nu ar trebui să fie o problemă.

2. Proiectele “Zero Accidente”

Proiecte relativ similare s-au desfăşurat în Finlanda și Olanda. Fie sub forma unui forum deschis pentru participarea organizațiilor de orice mărime și din orice sector, fie sub forma unei rețele de companii create pentru un schimb de experiență. Sub deviza „Orice accident poate fi prevenit”, angajatorii și angajații și-au luat asupra lor responsabilitatea de a prevedea și preveni accidentele de la locul de muncă. În România nu s-a lansat încă o asemenea inițiativă, dar dacă vă propuneţi să aderaţi la această mișcare noi vă putem susține și consilia.

3. Inițiativa globală de raportare a accidentelor de muncă

Pentru ca sistemul să funcționeze eficient și pentru ca dumneavoastră să puteţi învăța din greșelile sau scăpările din trecut, este important ca organizația să pună accent pe raportarea promptă și corectă a accidentelor de muncă. În multe cazuri accidentele, mai ales cele ușoare, nu sunt raportate și din acest motiv ele se pot repeta. Noi vă putem ajuta cu cercetarea evenimentelor (accidentelor de muncă), întocmirea documentelor aferente și comunicarea lor către organele de drept.

Să luam exemplul celor care investesc în securitatea și sănătatea la locul de muncă și sperăm să aveți un an cu cât mai puține evenimente neplăcute!

Sursa: https://osha.europa.eu/en/tools-and-publications/publications/report-eu-osha-review-successful-occupational-safety-and-health/view (Pentru cei interesați să cunoască mai multe astfel de inițiative  OSHA a publicat acest raport, unde puteți citi mai multe detalii despre cele mai importante proiecte ale anului 2015 din acest domeniu)