În cadrul unui raport despre impactul tehnologiei digitale asupra SSM în agricultură și silvicultură, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) analizează riscurile de securitate și sănătate în muncă la care sunt expuși fermierii și silvicultorii și potențialul tehnologiei digitale de a le reduce, dar și noile pericole introduse prin digitalizare.
Unul dintre exemplele oferite este cel al dispozitivelor robotizate de recoltare și plivire, care ar putea contribui la prevenirea afecțiunilor musculoscheletice. Pe de alta parte, utilizarea noilor utilaje necesită o formare adecvată și o evaluare a riscurilor. Coboții (roboți colaborativi industriali) și dronele ar putea reduce timpul necesar pentru îndeplinirea sarcinilor, dar ar putea, de asemenea, să crească incidența muncii solitare și monotone.
Adoptarea noilor tehnologii depinde de variabile precum venitul și scara fermei, vârsta și educația fermierilor, capacitatea de utilizare a tehnologiei specifice și sprijinul industriei și extinderii pentru fermieri. Iar odată cu adoptarea tehnologiei, nivelul de calificare al fiecărui lucrător va trebui îmbunătățit. De asemenea, trebuie efectuată reevaluarea riscurilor, altfel impactul pozitiv al noilor tehnologii asupra SSM va fi limitat.