Factori de risc in frizerii – Riscuri de electrocutare
Un salon de coafat este dotat cu o gama variata de echipamente electrice. Aceste echipamente sunt folosite in preajma unor medii umede si daca nu sunt manuite cu grija, apare riscul electrocutarii. Din acest motiv, mentenanta echipamentului electric este vitala. Un electrician calificat trebuie sa inspecteze infrastructura electrica si echipamentele in mod regulat. Firele electrice, prizele si stecherele trebuie izolate corespunzator. Filtrele de aer din uscatoarele de par trebuie curatate periodic sau schimbate pentru a preveni supraincalzirea. Hair-stilistii trebuie sa urmeze intocmai instructiunile de instalare si manevrare ale producatorului pentru echipamente. Un aspect important de retinut este faptul ca depozitarea echipamentelor electrice trebuie facuta departe de zonele umede si este interzisa folosirea unui astfel de echipament daca ai mana uda. Este bine sa eviti folosirea prelungitoarelor si a stecherelor multiple. Toate echipamentele electrice trebuie certificate si repsectarea normelor de siguranta este necesara.
Factori de risc in frizerii – Alunecarea, caderea si impiedicarea
Un salon de coafat trebuie sa fie spatios si organizat in asa fel incat sa permita deplasarea libera a personalului si a clientilor. Organizarea adecvata a spatiului presupune ca echipamentele, cuierele, amenajarea produselor, etajerele, mobilierul sa nu obstructioneze activitatea. In plus, pentru a se preveni impiedicarile, cablurile nu trebuie sa stea pe podeaua salonului. Pentru a preveni alunecarile, podelele trebuie sa fie uscate, curatate imediat daca s-au murdarit, iar parul sa fie maturat imediat. Podeaua trebuie sa fie orizontala, de evitat crapaturile si sparturile din podea. Scarile si treptele nu trebuie sa fie alunecoase. Angajatii ar trebui sa poarte incaltari anti-alunecare. Depozitarea adecvata si accesul facil la ustensile, produsele lichide sau semi-lichide trebuie ferite de caderi.
Factori de risc in frizerii – Arsuri si taieri
Contactul cu uscatoarele de par si aparatele cu aburi pot avea suprafete fierbinti care pot cauza arsuri. Este de evitat contactul continuu cu apa fierbinte. Este important ca toate ustensilele sa fie manuite cu grija, pastrate in conditii adecvate, in ambalajele de protectie pentru a se evita riscul de taiere atunci cand le scoti din sertare, dulapuri. Iluminarea inadecvata, intensitatea crescuta a muncii si programul prelungit pot contribui, de-asemenea, la cresterea riscului de taiere.
Factori de risc in frizerii – Riscul de incendiu
Toate cele trei elemente necesare initierii si propagarii unui incendiu coexista in mediul de lucru al unui salon de coafat: suprafete electrice fierbinti, aer si produse inflamabile.
Pentru a minimiza riscul producerii unui incendiu, este necesara izolarea fiecarui element de celelalte doua. Aceasta presupune depozitarea cat mai departe de suprafetele incinse sau de ustensilele care se incalzesc, a produselor de ingrijire a parului, aerosoli si solventi. In plus, prin impartirea si organizarea activitatilor se evita desfasurarea concomitenta a unor activitati precum uscarea parului si folosirea fixativului. Petele de solventi trebuie curatate imediat, iar recipientele goale vor fi aruncate eliminate in mod corespunzator. Pentru a se evita o concentratie crescuta de vapori de solventi in aerul din camera, este necesara instalarea unui sistem de ventilatie adecvat. Fumatul trebuie sa fie strict interzis. Nu se pot desfasura activitati ce presupun lucrul cu focul deschis. Nicio cale de acces sau de evacuare nu trebuie sa fie obstructionata. Salonul trebuie sa fie echipat cu stingatoare, sprinklere, alarma de incendiu si paturi de incendiu. Un plan de evacuare trebuie intocmit si toti angajatii sa il cunoasca. Este necesara organizarea periodica a simularilor in caz de incendiu.
Factori de risc in frizerii – Factorii psiho-sociali
Factorii psiho-sociali care pot cauza stresul la locul de munca includ intimidarea, hartuirea sexuala, discriminarea, amenintarile, abuzul verbal si, in situatii extreme, atacul fizic. Angajatorii sunt obligati de reglementarile la nivelul UE sa ofere angajatilor un mediu de lucru sigur si training. Este important sa stabilesti o politica anti-hartuire sexuala si anti-intimidare la locul de munca si toata lumea sa respecte cele mentionate in aceste politici. Angajatorul trebuie sa comunice cu angajatii sai mereu si sa discute cu ei ce probleme au aparut la locul de munca si sa coopereze in rezolvarea problemelor. Este de evitat suprasolicitarea fizica la locul de munca, deoarece aceasta are drept repercusiuni stresul si oboseala, apatia. Pentru a se evita astfel de conflicte si neintelegeri, angajatorul are obligatia de a stabili un plan bazat pe ture, responsabilitati bine definite.
Sursa foto: http://hepcbc.ca/