Ergonomia la birou – Campul vizual sa nu fie obstructionat

Este utor de inteles ce inseamna sa ai un spatiu aerisit, care sa iti permita sa vezi obiectele din camera.

Zonele de munca trebuie sa fie organizate, astfel incat sa ai suficient spatiu pentru capul tau, genunchi si picioare. Este evident ca nu vrei sa te lovesti de obiecte mereu, sau sa fii nevoit sa lucrezi in posturi contorsionate, pentru ca nu ai suficient spatiu pentru genunchi sau picioare.

Putand sa vezi este un alt aspect al acestui principiu. Echipamentul ar trebui sa fie construit si sarcinile ar trebui sa fie stabilite, astfel incat nimic sa nu blocheze campul vizual.

ergonomia_la_birou

 

Ergonomia la birou – Miscare, exercitii si intindere

Pentru a fi sanatos, corpul uman are nevoie de exercitii de intindere si misscare fizica.

Nu ar trebui sa tragi concluzia dupa ce ai citit toate informatiile de mai sus cu privire la reducerea repetitiei, forta si pozitii incomode, ca iti este cel mai bine doar atunci cand stai degeaba si apesi butoane. Muschii au nevoie sa fie exersati si inima ta are nevoie de exercitiu periodic.

In functie de locul de munca, unele exercitii pot fi de ajutor.

– Daca ai sarcini care te epuizeaza fizic, ar trebui sa iti faci incalzirea si exercitii de stretching pentru muschi, inainte sa incepi vreo activitate obositoare.

– Daca ai un job sedentar, ai putea sa iei o pauza mica de energizare cu cateva exercitii de stretching.

ergonomia_la_birou_2

 

Daca stai pe scaun perioade lungi, ar trebui sa schimbi postura

– Ajusteaza scaunul in sus sau in jos in timpul zilei.

– Misca-te, intinde-te, schimba pozitia mai des.

ergonomia_la_birou_3

Ideal ar fi sa alternezi intre statul pe scaun si statul in picioare in timpul zilei. Pentru unele joburi, cum ar fi serviciile pentru clienti, birourile care se misca in sus-jos sunt construite astfel tocmai in acest scop. (si Thomas Jefferson a construit un astfel de birou pentru el).

ergonomia_la_birou_4

Ergonomia la birou – Mentine un confort permanent

Acest principiu le cuprinde pe toate, depinzand de natura operatiunilor pe care le faci.

Iluminatul si lumina orbitoare

O problema comuna este iluminatul.

In birourile computerizate, iluminatul a devenit o mare problema, deoarece monitorul reflecta orice raza de lumina din jur.

Dar multe alte tipuri de sarcini pot fi afectate de slaba iluminare, de-asemenea. Ingrijorari apar cu privire la lumina orbitoare, munca in propria-ti umbra sau lumina insuficienta.

O buna metoda de a rezolva aceasta problema este de a folosi luminatul in functie de sarcina; adica sa ai o dispozitiv de luminat in fata ta si sa il poti muta, dupa cum ai nevoie.

Daca ti-a placut citeste si articolul Ergonomia muncii – cum sa muncesti mai usor.