Accidentul de circulație poate fi considerat accident de muncă pentru angajații care au primit de la angajator mașină de serviciu. Conform legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, este considerat accident de muncă acel accident de trafic produs în timpul circulației pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, în cazul în care angajatul vătămat își îndeplinea sarcinile de muncă.
Aceste accidente de circulație trebuie înregistrate de către angajator și apoi cercetate, mai ales în cazul în care au fost urmate de incapacitate temporară de muncă pentru angajatul implicat. Potrivit legii, angajatorul obligat este să țină o evidența a accidentelor de muncă, deci și a accidentelor de circulație, precum și să le cerceteze pe cele care duc la incapacitate temporară de muncă pentru angajații implicați.
Angajatorul care a organizat transportul răspunde pentru cercetarea accidentului de circulație produs pe drumurile publice și va raporta incidentul. Poliția rutieră transmite, în maximum 5 zile lucrătoare de la cererea angajatorului sau a autorităților de muncă, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la față locului, împreună cu alte documente de care poate fi nevoie la cercetare (declarații, foaie de parcurs, ordin de deplasare, schițe etc.). Cercetarea accidentului de muncă se face în baza acestor documente.
Un alt tip de accident de circulație care este considerat accident de muncă este accidentul de traseu. Traseul este reprezentat de drumul obișnuit pe care îl parcurge un lucrător pentru a ajunge zilnic de acasă la serviciu, dar și invers. Orice accident care are loc în acest interval este considerat accident de muncă, potrivit aceleași legi SSM nr. 319/2006 și a normelor sale de aplicare, dacă deplasarea s-a făcut în timpul și pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator și invers.
Accidentul de muncă de traseu se înregistrează de către angajatorul la care este angajată victima sau, după caz, de angajatorul care, în urma cercetării, a fost găsit răspunzător de producerea accidentului. Condițiile pentru stabilirea cu exactitate dacă un accident este de traseu:
- accidentul s-a produs în timpul și pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu și invers, având că urmare vătămarea sau decesul angajatului
- accidentul a survenit în perioadă pauzei de masă în locurile special amenajate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde se ia masă și invers, având că urmare vătămarea sau decesul angajatului
- accidentul s-a petrecut pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde se încasează salariul și invers, dacă acesta este organizat de angajator în afară firmei, iar accidentul a dus la vătămarea sau decesul salariatului
După cum se poate vedea, nu este vorba numai despre accidentele petrecute în orele de program sau pe drumul dintre serviciu și casă, ci și de cele petrecute în timpul programului sau în drum spre casieria angajatorului.