12

Accident de muncă

Accident de muncă – Ce să faci ca să fii mereu pregătit?

Tocmai ce preluasem un contract cu o firmă de distribuție, iar după ce le elaborasem documentația specifică de protecția muncii, am organizat la unul din depozitele lor din Calarași o instruire cu salariații. După efectuarea instruirii, împreună cu un coleg finalizam de aranjat fișele de protecția muncii, moment în care șeful de depozit a venit și ne-a comunicat că unul dintre manipulanți, în timp ce sigila cu bandă adezivă o cutie, a tăiat cu un cutter banda adezivă, iar lama cutter-ului i-a alunecat tăindu-se de-a lungul palmei.

Deoarece era o rană serioasă, după ce a fost bandajat, a fost transportat de către colegi la Spitalul de Urgență. Înainte cu câteva minute de accident, noi tocmai terminaserăm de completat toată documentația necesară, iar persoana vătămată avea deja fișa semnată. În baza acestui caz deja făcut, noi am putut foarte repede să începem procedurile care se aplică într-un astfel de caz. Astfel, am întocmit dosarul de cercetare fără probleme, însoțit de PV de cercetare, copii de pe fișa de instruire a victimei, fișa de aptitudini, contractul de muncă, instrucțiuni proprii pentru meseria de manipulant, evaluarea riscurilor în această meserie, FIAM, etc.

Chiar dacă dosarul de cercetare a fost avizat de către ITM Călărași procedurile interne ale Inspecției Muncii prevăd ca după un accident de muncă, ITM-ul local să efectueze un control pe linia SSM în cadrul societății unde a avut loc accidentul. Pentru că deja noi apucaserăm să punem toate detaliile la punct, singura sarcină care le-a mai revenit reprezentantilor ITM a fost aceea de a se asigura că manipulanții vor fi dotați cu mănuși de protecție antităiere. Nu lăsați ca lucrurile să se întâmple pentru a trage concluziile la care trebuia să ajungeți de mult. Orice situație se poate organiza foarte simplu dacă știi să ai grijă de tine și de cei din jurul tău.