Pentru mulți din angajații care au avut COVID-19, efectele de durată asupra sănătății continuă să se facă resimtțite. Fie că este vorba despre dureri de cap, “ceață cerebrală” sau oboseală, simptomele așa-numitului “long Covid” (Covid pe termen lung) continuă să îi afecteze mult timp dupa vindecarea propriu-zisă. Din acest motiv, companiile ar trebui să includă în discuțiile privind sănătatea lucrătorilor toate simptomele ulterioare infectării cu COVID-19, care de cele mai multe ori includ oboseală cronică și “ceață cerebrală” (capacitate redusă de concentrare).

Simptomele pe care angajații care suferă de Covid pe termen lung le pot manifesta sunt variate, cele mai comune fiind oboseala cronică și probleme de respirație. Alte simptome întâlnite: dureri în piept, probleme de concentrare, probleme de memorie, palpitații și amețeli, stări depresive ori de anxietate sau dificultate în a sta mult timp în picioare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a specificat ca sindromul de Covid lung apare de obicei la trei luni de la debutul simptomelor COVID-19 și durează cel puțin două luni.

Angajatorii trebuie să urmărească posibila apariție a simptomelor de Covid lung în rândul lucrătorilor cu istoric de COVID-19 pentru a lua cu promptitudine măsurile ce se impun pentru protejarea acestora și a celorlalți lucrători, prin modificarea sau ajustarea sarcinilor de lucru. Trebuie luate cele mai potrivite măsuri pentru starea de sănătate a angajatului cu Covid lung, fară diminuarea salariului pe care acesta îl primește.

Având în vedere că această condiție medicală este nouă și prezintă simptome extrem de variate, este important ca angajatorii să înțeleagă implicațiile pe care Covidul lung le are asupra lucrătorilor, să cunoască măsurile ce trebuie luate pentru că lucrătorii afectați să poată avea o recuperare optimă și să fie pregătiți în a le oferi acestora alternative temporare de muncă.