Potrivit unui studiu recent al EU OSHA, schimbările climatice din ultimii ani reprezintă o mare provocare pentru sectoarele agriculturii și silviculturii, iar studiul în cauză analizează implicațiile asupra securității și sănătății în muncă. Creșterea temperaturilor și frecvența mai mare a fenomenelor meteorologice extreme impun evaluarea noilor riscuri, precum și adaptarea practicilor de lucru pentru a evita îmbolnăvirea lucrătorilor.

Practicile agricole și forestiere vor trebui adaptate pentru a minimiza impactul acestor riscuri:

  • adaptarea locului de muncă pentru a asigura o umbră sporită
  • asigurarea unor sisteme de ventilație și răcire suficiente
  • modificarea programului de lucru și planificarea muncii pentru a evita căldura și vremea extremă
  • monitorizare inteligentă a condițiilor lucrătorilor, precum cum ar fi hidratarea și căldura corporală prin utilizarea echipamentelor de protectie inteligente

Deoarece efectele schimbărilor climatice se resimt în toată Europa, prin creșterea temperaturilor și a unui număr tot mai mare de evenimente meteorologice extreme, evaluările riscurilor la locul de muncă vor trebui actualizate permanent pentru a ține seama de realitatea climatică emergentă și de anotimpurile extreme experimentate la locurile de muncă. Pe măsură ce riscurile evoluează, la fel crește și nevoia de resurse SSM pentru a combate astfel de riscuri.