Statisticile Uniunii Europeane plasează agricultura și silvicultura în clasamentul celor mai periculoase ocupații, în urma analizării numărului mare de accidente, îmbolnăviri și decese raportate în aceste domenii.
Cele mai importante cauze de deces în agricultură sunt:
- accidentele de transport, fie că este vorba de lucrători loviți de vehicule sau accidente provocate de răsturnarea vehiculelor
- căderi de la înălțime (ex.: din copaci)
- lovirea de obiecte în timpul manipulării acestora sau ca urmare a căderii sau mișcării lor
- înecul-în rezervoare de apă sau alte substanțe, silozuri pentru cereale etc.
- în contact cu animalele – lucrători atacați de animale sau infectați cu boli specifice acestora
- probleme tehnice ale unor echipamente care nu funcționează corespunzător
- lipsa echipamentelor individuale de protecție
- electrocutarea
Este foarte important ca angajatorul să facă tot ce este necesare pentru a evita accidentele de muncă. Trebuie să existe un dialog cu lucrătorii, deoarece aceștia sunt, de multe ori, cei mai potriviți să identifice problemele legate de SSM, deoarece se confruntă zilnic cu acestea.
În plus față de evaluarea riscurilor, angajatorii trebuie să aibă în vedere câteva aspecte importante, precum: curățenia și ordinea în cadrul exploatației; separarea traficului, a activităților de lucru, a persoanelor și a zonelor aglomerate; panourile informative cu privire la riscuri și protecția împotriva accidentelor de muncă; facilități de hrană, odihnă și recreere pentru lucrători; facilități de acordare a primului ajutor și transport de urgență către o unitate medicală.