Reglementarea calității mediului de muncă este foarte importantă pentru randamentul angajaților, care nu pot să-și desfășoare activitatea în condiții optime în spații de lucru aglomerate, birouri înghesuite, cu ventilație precară și fără lumină naturală. Despre importanța iluminatului la locul de muncă am vorbit într-un articol anterior, iar acum vom discuta despre ventilația în spațiile de lucru închise, legiferată prin HG 1091/2006.

La locurile de muncă în spații închise trebuie luate măsuri pentru a asigura suficient aer proaspăt, avându-se în vedere metodele de lucru utilizate și cerințele fizice impuse lucrătorilor. În cazul utilizării unui sistem de ventilare forțată, acesta trebuie menținut întotdeauna în stare optimă de funcționare. Orice avarie trebuie semnalizată de un sistem de control, dacă acest lucru este necesar pentru sănătatea lucrătorilor.

Dacă se utilizează instalații de ventilare mecanică sau de aer condiționat, acestea trebuie să funcționeze astfel încât să nu creeze disconfort prin expunerea lucrătorilor la curenți de aer. Orice depunere sau impuritate ce poate crea un risc imediat pentru sănătatea lucrătorilor prin poluarea atmosferei trebuie eliminată fără întârziere.

Temperatura din spațiile de lucru este strâns legată de umiditatea aerului și de curenții de aer. Din acest motiv, căldura excesivă în spațiile neamenajate corespunzător poate conduce la producerea de curenți de aer formați în urma deschiderii ferestrelor si ușilor, ce pot crea un disconfort ridicat. Un efect direct este apariția răcelilor în rândul angajatiilor, conducând la concedii de boală și costuri suplimentare pentru angajator. Aerisirea spațiilor de lucru este importantă, dar trebuie făcută în pauza de masă, când lucrătorii nu sunt în birouri.

Potrivit Legii SSM 319/2006, nerespectarea reglementărilor privind amenajarea locurilor de muncă în spații închise se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.