Vă povesteam recent despre Manipularea manuală a maselor. Astăzi revenim cu un articol care completează informaţiile esenţiale pe acest subiect.
Măsurile de prevenire a bolilor profesionale și accidentelor de muncă asociate cu manipulariea manuală a maselor includ:
- Eliminarea celor mai frecvente cauze de accidentare
Pentru a se evita manipularea manuală a maselor, este recomandată utilizarea echipamentelor de manipulare mecanice sau electrice ex.: motostivuitoare).
- Considerarea unor măsuri tehnice adecvate
În cazul în care manipularea manuală nu poate fi evitată, trebuie luate în considerare dispozitivele de ajutor precum cărucioarele sau elevatoarele.
- Măsuri de organizare a lucrului
În cazul în care nu sunt posibile măsurile de la punctele anterioare, trebuie luate în considerare pauze suficient de lungi de care să beneficieze lucrătorii, dar și alternarea activităților pe care aceștia le execută.
- Informarea asupra riscurilor de accidentare
Lucrătorii trebuie instruiți despre riscurile și efectele negative asupra sănătății pe care le presupune manipularea manuală a maselor. De asemenea, ei trebuie să cunoască modul de utilizare a echipamentelor și tehnicile corecte de manipulare a maselor.
Tehnicile de manipulare a maselor
- înainte de a ridica o masă, trebuie ca lucrătorul să cunoască destinația și să se asigure că operațiunea de manipulare poate fi executată fără a întâmpina obstacole
- întotdeauna trebuie avut în vedere că priza (prinderea) să fie bună, iar mâinile, masa sau dispozitivele de prindere să nu fie alunecoase
- în cazul manipulării unei mase de către doi sau mai mulți lucrători, este necesar că fiecare dintre ei să îndeplinească cele două condiții de mai sus
- înainte de ridicarea unei mase, picioarele trebuie poziționate în jurul masei, cu trunchiul aplecat deasupra acesteia sau cât mai aproape de masă
- în momentul ridicării unei mase, toată greutatea acesteia trebuie sprijinită în mușchii picioarelor, spatele trebuie îndreptate, iar masa trebuie adusă cât mai aproape de corpul lucrătorului, în timp ce brațele sunt ținute întins, îndreptate în jos
- în cazul împingerii sau tragerii maselor, este importantă utilizarea greutății proprie a corpului (pentru împingere – aplecat înainte, pentru tragere-lăsat pe spate)
- încovoierea sau răsucirea spatelui trebuie evitate
Dispozitivele de manipulare
Dispozitivele de manipulare a maselor trebuie echipate cu mânere sau elemente de prindere, astfel că lucrătorul să își poată folosi mâinile pentru a exercita o forță asupra masei. Mnerele trebuie poziționate la o înălțime aproximativă între umăr și talie pentru ca lucratorl să poate împinge sau trage masa într-o poziție cât mai bună.
Dispozitivele de manipulare trebuie să fie bine întreținute, să funcționeze corect și fără efort suplimentar din partea lucrătorului. Operarea acestora trebuie făcute pe planuri de sprijin tari, nivelate și curate.