Trusa de prim ajutor este astăzi un lucru comun în viețile noastre. Dar știați că acest concept este unul relativ recent? Prima trusă de prim ajutor în sensul contemporan al cuvântului a fost creată în 1888 iar totul a pornit de la o simplă conversație de complezență.
La sfârșitul anilor 1880, Robert Johnson, un om de afaceri american, co-fondatorul Johnson & Johnson, călătorește cu trenul către o destinație de vacanță. Întâmplarea face ca unul dintre pasagerii cu care călătorește să fie un chirurg pentru căile ferate, adică un doctor cu experiență în chirurgie angajat de compania de căi ferate pentru a ajuta angajații companiei care se accidentau la locul de muncă. Accidentele erau un lucru comun într-o astfel de poziție, iar un spital sau o altă facilitate de tratare a accidentaților se afla de obicei extrem de departe, de aici și nevoia de a avea măcar un ajutor specializat pentru a crește șansele de recuperare sau supraviețuire.
În urma acestei întâlniri, Robert Johnson trimite scrisori chirurgilor de la căile ferate pentru a îi întreba ce consideră că ar avea nevoie în caz de urgență și pornind de la răspunsurile lor creează prima trusă de prim ajutor concepută special pentru acest sector de activitate. În decursul anului următor el identifică alte oportunități similare și mai lansează încă 18 truse de prim ajutor pentru diverse locuri de muncă.
De ce este important să dețineți o trusă de ajutor?
- Ea poate salva viața angajaților voștri
- Puteți evita o amendă de până la 6.000 lei
Nu uitați că este obligația legală a angajatorului să asigure existența unei truse de prin ajutor care să îndeplinească minimul necesar. Mai multe despre conținutul obligatoriu puteți găsi în articolul dedicat.