Stresul este o problemă des întalnită la locul de muncă, mai mult de jumătate dintre angajații din Europa consideră că stresul este un lucru comun. Pe lângă faptul că este un lucru comun și răspândit, este și un lucru stigmatizat. Cei care lucrează în condiții de stres sunt forțati de presiunea managerilor sau de presiunea socială să nu recunoască că stresul a devenit o problemă reală, care le poate afecta calitatea muncii dar și sănătatea mintală și fizică.
Cei care ignoră acumularea stresului pot ajunge la efectul de burnout. Această stare este caracterizată prin epuizare emoțională, dezvoltarea unei atitudini cinice și reducerea eficienței la locul de muncă.
Care sunt semnele?
Este foarte uşor să confundăm burnout-ul cu stresul. Spre deosebire de stres, unde angajatul are un sentiment de urgență, burnout-ul creează un sentiment de neajutorare, de lipsă de speranță și de apatie. Efectele sunt subtile și foarte ușor de ignorat:
- Lipsă de eficiență și de energie
- Demotivare
- Un număr mai mare de erori
- Oboseală
- Dureri de cap
- Iritabilitate
- Mai mult timp petrecut la muncă cu mai puține rezultate
De ce este important să îl previi?
Netratat, burnout-ul poate crește riscul de accidentare la locul de muncă, scade eficiența angajaților, poate duce la depresie clinică și poate duce la probleme grave de sănătate.
Cum poți să îl previi?
- Stabilește așteptări clare și obținerea confirmări că angajații tăi înțeleg aceste așteptări
- Asigură-te că angajații tăi au resursele necesare să își atingă targetul
- Menține-ți angajații competenți prin formare continuă
- Ajustează volumul de muncă pentru programul stabilit în contractul de muncă și nu încuraja orele suplimentare
- Recunoaște realizările, punctele forte și valoarea adusă de fiecare dintre angajații tăi