Cea mai bună modalitate de a te proteja impotriva incendiilor este să le previi, dar accidentele se pot întampla, iar pentru acele momente angajații tăi trebuie să fie instruiți să utilizeze stingătoarele de incendii. În acest sens, pentru fiecare loc de muncă se formează o echipă de intervenție, care este instruită lunar de cadrul tehnic PSI sau conducătorul locului de muncă. În plus, membrii echipei de intervenție vor efectua permanent exerciții practice cu stingătoarele.
Înainte de a alege un stingator, primul lucru de care trebuie sa țineți cont este natura materialelor care pot constitui focare de incendiu. Există mai multe tipuri de stingătoare de incendiu: cu pulbere, cu CO2 (dioxid de carbon), cu spumă. Fiecare este potrivit pentru o anumită situație și este important să știți ce tip de stingător se utilizează pentru fiecare clasă de incendiu.
De exemplu, stingătoarele cu pulbere sunt recomandate pentru stingerea incendiilor din clasa A (incendiu de materiale solide cu formare de jar), B (incendii de lichide sau solide lichefiate) și C (incendiu de gaze), stingătoarele cu spumă sunt recomandate în incendiile din clasa B (incendii de lichide sau solide lichefiate), iar stingătoarele cu CO2 (dioxid de caron) sunt recomandate pentru clasele B și C, precum și incendii la instalații și echipamente electrice sub tensiune.
Nu uitați că stingătoarele trebuie să fie amplasate în locuri vizibile și accesibile, să fie fixate corespunzător, locul trebuie să fie marcat și să se țină cont ca accesul la ele să fie permanent liber.
Nu în ultimul rând, asigurați-vă că stingătorul se află în termenul de garanție și că este un produs de calitate, adică poartă marcajul CE deci este conform cu legislația UE.
Țineți cont că dotarea cu stingatoare de incendiu este stabilită în documentațiile tehnice ce au stat la baza autorizării sau în evaluările de specialitate. Dacă nu există o documentație tehnică atunci puteți apela la un cadru tehnic PSI, care să vă îndrume în alegerea și modul de utilizare al stingătoarelor.
Foto via