Expunerea la azbest duce la aparitia de boli profesionale
Expunerea la azbest si consumul
Azbestul este numele dat unui grup de minerale silicat care apar in mod natural in ambianta ca manunchiuri de fibre. Aceste minerale sunt fie din grupul de serpentine sau grupul amfibole.
Azbest Serpentine include mineral crisolit, sau “azbest alb”, care are fibre lungi, buclate, care pot fi tesute. Crisolit azbest este forma care a fost cel mai des utilizat in aplicatii comerciale. Azbest amfibol include mineralele actinolit, tremolit, antofilit, crocidolit, sau “azbest albastru” si amosit “azbest maro”. Amfibol azbest are fibre drepte, aciculare.
Mineralele azbest sunt foarte raspandite in mediul inconjurator. Ele pot fi gasite in depozite naturale mari sau ca si contaminanti in alte minerale, exemplu in talc.
Din cauza multelor calitati avantajoase ale azbestului, cum ar fi: rezistenta, flexibilitate, stabilitate termica, proprietati de izolare, capacitatea de absorbtie si rezistenta la degradare, acesta a fost folosit la nivel mondial in numeroase moduri.
Utilizarea azbestului in cultura umana dateaza de cel putin 4500 ani. Utilizarea comerciala reala de azbest a inceput in secolul al 19-lea. Azbestul a fost utilizat in acoperisuri, izolare si podele, materiale astringente, garnituri, frane, materiale plastice, textile, si asa mai departe. Lucratorii din minerit, constructii, constructii navale, industria auto si de fabricare a produselor din azbest au fost expusi multa vreme la azbest.
Se estimeaza ca anul de varf de consum de azbest a fost 1975, cand au fost utilizate aproximativ 5,1 milioane de tone metrice. Chiar si astazi, utilizarea azbestului la nivel mondial este de pana la 2,5 tone metrice pe an, in principal in materiale de constructii, ciment azbest, izolare si protectie impotriva incendiilor. Un total de 125 de milioane de oameni sunt inca expusi profesional la azbest. Productia si utilizarea azbestului a trecut in mod constant de la tarile industrializate la lumea in curs de dezvoltare si in tarile de industrializare rapida.
Expunerea la azbest si sanatate
Riscurile provocate de azbest asupra sanatatii au fost recunoscute din prima jumatate a secolului 20 – primul diagnosticul de azbestoza a fost facut in Marea Britanie in 1924. Primele cazuri de cancer pulmonar legate de azbest au fost raportate in 1935, iar primul studiu care arata un risc crescut de cancer pulmonar in randul lucratorilor a fost publicat in 1955.
Primul raport de posibila asociere intre expunerea la azbest si mezoteliom (cancer de pleura sau peritoneu) a fost un studiu care a descris un focar de mezoteliom intr-o regiune miniera de crocidolit din Africa de Sud in 1960. De atunci, numeroase studii au sprijinit aceste constatari. In plus, exista dovezi care atesta faptul ca expunerea la azbest poate duce la cancer laringian si cancer de ovar.
Fibrele de azbest intra in aer atunci cand materialele de azbest sunt manipulate sau prelucrate. Membrii de familie ai lucratorilor de azbest pot fi, de asemenea, expusi la fibrele de azbest pe care un lucrator le aduce acasa in haine. Expunerea poate aparea, de asemenea, prin ingestia de apa potabila ce este contaminata cu azbest.
Cand este manipulat, azbestul poate fi separat in particule de dimensiuni microscopice care raman in aer si sunt usor de inhalat. Dupa inhalare, fibrele ajung in cele mai mici bronhii si alveole, acolo unde se face schimbul de gaze in plamani. Fibrele pot fi transferate prin venele limfatice la diferite parti ale corpului. Fibrele sunt foarte daunatoare pentru organism, ce cauzeaza cicatrici si inflamatia in tesuturi. Dezvoltarea unei boli reale ca urmare a acestei inflamatie dureaza multi ani, de la zece pana la 40 de ani (perioada de latenta).
Sursa foto: www.centrumekologiczne.pl