Iluminat necorespunzator – riscuri sau factori ce pot duce la accidentare sau imbolnavire profesionala
Mai jos prezentam o parte dintre riscurile ce pot duce la imbolnavire profesionala datorita unui iluminat necorespunzator:
1. Un iluminat insuficient conduce la oboseala, erori in activitate si chiar la stres.
2. Un iluminat satisfacator nu depinde doar de valoarea nivelului de iluminare ci si de tipul de lampi folosit si de directia iluminatului.
3. O operatie ce presupune precizie necesita un nivel de iluminare mai mare decat o operatie simpla. De asemenea, ca sa vada in mod corespunzator, un lucrator trecut de 50 de ani are nevoie de 3 ori mai multa lumina decat unul de 20 de ani.
4. In cazul unor situatii cand se solicita o atentie vizuala sustinuta, operatorii sunt obligati sa se aplece mult inainte (daca obiectul este mare iar detaliile sunt mici) sau sa-si apropie obiectul de ochi (daca obiectul este manevrabil).
5. Gesturile precizate sunt asociate de cele mai multe ori cu necesitatea de a vedea bine. Cele doua cerinte explica unele posturi statice care provoaca contractia muschilor gatului, umerilor si a spatelui.
6. Se compara uneori ochii cu un aparat de fotografiat, ca urmare a “reglajelor” pe care le pot efectua ochii pentru a se adapta la cea mai mica modificare a ceea ce se gaseste in campul vizual si pentru a vedea corect detaliile care doresc a fi vazute.
7. Reglajele efectuate de aparatul nostru vizual constau simultan in:
– Asigurarea calitatii imaginii. Cu cat obiectul care trebuie vazut este mai aproape si mai mic, cu atat efortul care se cere muschilor care dirijeaza ochii nostri ii asigura claritatea, este mai important. Cu cat iluminatul obiectului este mai scazut, cu atat campul de claritate este mai redus, ceea ce mareste efortul ochilor de a asigura totusi claritatea.
– Adaptarea la cantitatea de lumina. In functie de culorile lor (clare sau intunecoase) si textura lor (suprafata mata sau lucitoare), obiectele reflecta in mod diferit lumina.
– Schimbarea rapida a directiei privirii sau succesiunea in campul vizual a zonelor luminoase foarte diferite, impun ochiului reglaje complexe: a vedea ce este de vazut si a evita orbirile. Acesta este motivul pentru care trebuie evitate sursele de lumina care apar in campul vizual, ca si reflectiile lor (pe ecrane, oglinzi) de asemenea, alternanta de culori clare si mate.
– Perceperea contrastelor. Acelasi obiect luminat in aceleasi conditii va fi mai usor vizibil daca este in contrast cu fondul. Este motivul pentru care croitorii de confectii de dame prefera totusi tesaturile uni peste care firul cusaturii se va vedea mult mai usor, secretarele prefera sa citeasca textele scrise in negru pe fond alb.
Sursa foto: www.ccohs.ca.
Citeste si: Ergonomia la birou