I.P.S.S.M. – agenti biologici in laboratoare
In articolul de azi va propunem un model de Instructiune proprie de securitate si sanatate in munca pentru agenti biologici in laboratoare
Aprob
FIRMA X S.R.L.
Director General / Administrator / Sef punct de lucru
………………………..
INSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU
AGENTI BIOLOGICI IN LABORATOARE
Elaborate în conformitate cu:
• prevederile art. 41 alin. (2) din Constituţia din 21 noiembrie 1991, republicată;
• prevederile art. 13 lit. e) din Legea nr. 319/2006 – Legea securităţii şi sănătăţii în muncă;
• Hotărârea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificările ulterioare.
Art. 1 – Realizarea efectivă a măsurilor dispuse revine atât lucrătorilor, cât şi persoanelor cu atribuţii în organizarea şi conducerea procesului de muncă, în baza prevederilor art. 22 şi 23 din Legea nr. 319/2006, pentru a nu expune la pericol de accidentare propria persoană, alţi lucrători sau alţi participanţi la procesul de muncă care pot fi afectaţi de acţiunile sau omisiunile lucrătorului în timpul procesului de muncă.
Art. 2 – Informarea lucrătorilor se realizează prin procedura de informare care cuprinde: informarea iniţială, materialele necesare de informare din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi comunicările făcute de conducerea societăţii.
Art. 3 – Consultarea lucrătorilor se realizează prin intermediul procedurii de consultare stabilite la nivelul societăţii, conform căreia orice lucrător, reprezentant al acestuia sau, după caz, membru în Comitetul de securitate şi sănătate în muncă îşi poate aduce contribuţia la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi la creşterea gradului de asigurare a securitatii si sanatatii in munca, prin propuneri concrete formulate în scris, adresate conducerii societăţii, aplicabile condiţiilor specifice de desfăşurare a activităţii în cadrul societăţii.
Art. 4 – Agenţii biologici sunt clasificati în 4 grupe de risc, în funcţie de importanţa riscului de infecţie pe care îl prezintă:
a) grupa 1 (risc infecţios individual sau comunitar scăzut sau absent)- agenţi biologici care nu sunt susceptibili să provoace o boală la om; microorganisme cu probabilitate minimă de a provoca îmbolnăvire la om sau animal.
b) grupa 2 (risc individual moderat, risc comunitar scăzut) – agenţi biologici care pot provoca o boală omului şi constituie un pericol pentru lucrători; propagarea lor în colectivitate este improbabilă; există, în general, o profilaxie sau un tratament eficace; Agenţi patogeni care pot provoca îmbolnăvire la om sau animal, dar este puţin probabil să reprezinte un pericol sever pentru personalul de laborator, comunitate, faună sau mediu. Expunerile în laborator pot cauza infecţii severe dar pentru care există tratament eficace şi măsuri profilactice, iar riscul de răspândire al infecţiei este limitat.
c) grupa 3(risc individual ridicat, risc comunitar scăzut) – agenţi biologici care pot provoca îmbolnăviri grave la om şi constituie un pericol serios pentru lucrători; ei pot prezenta un risc de propagare în colectivitate, dar există în general o profilaxie sau un tratament eficace. Agenţi patogeni care în mod obişnuit provoacă îmbolnăvire severă la om sau animal, dar, de regulă, nu se răspândesc de la un individ infectat la altul. Există tratament eficace şi măsuri profilactice.
d) grupa 4 (risc individual şi comunitar ridicat)- agenţi biologici care pot provoca boli grave omului şi constituie un pericol serios pentru lucrători; ei pot sa prezinte un risc ridicat de propagare în colectivitate şi nu exista în general o profilaxie sau un tratament eficace. Agenţi patogeni care provoacă, de regulă, îmbolnăvire severă la om sau animal şi care se pot transmite spontan de la un individ la altul, direct sau indirect. Nu există, în general, tratament eficace şi măsuri profilactice.
Citeste toata IPSSM – agenti biologici- laboratoare.
Daca ti-a placut citeste si articolul Instructiune proprie agenti biologici.