Mai precis, când să apelezi la firme care asigură servicii în domeniul securităţii și sănătăţii în muncă și situații de urgenţă. Externalizarea serviciilor nu este obligatorie pentru toate tipurile de întreprinderi, decât în anumite cazuri. Luând în considerare numărul de angajați, angajatorul are mai multe soluții la dispoziție. 

 În funcție de mărimea întreprinderii, activitățile din domeniul securității și sănătății în muncă se efectuează:

  • prin asumarea de către anagajator a atribuțiilor pentru realizarea măsurilor prevăzute de lege;
  • prin desemnarea unui sau mai multor lucrători pentru a se ocupă de activitățile de prevenire și protecție;
  • prin înființarea unuia sau a mai multor servicii interne de prevenire și protecție la nivelul angajatorului, cu angajați proprii;
  • prin apelarea la servicii externe de prevenire și protecție.

 Dacă ai o întreprindere mică, cu un număr de până la 9 lucrători, inclusiv, ar trebui să știi că poți efectua activitățile din domeniul securității și sănătății în muncă, doar dacă îndeplinești 3 condiții esențiale: 

 –           activitățile realizate în cadrul întreprinderii nu au un grad ridicat de risc 

 –           îți desfășori activitatea într-un mod efectiv și cu regularitate în cadrul întreprinderii 

 –           ai urmat cel puțin un program de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore și atestat printr-un document de absolvire a cursului. 

Aceleaşi condiţii trebuie să le îndepliniţi şi dacă aveţi în subordine 10 – 49 lucrători.

 În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnați/serviciile interne de prevenire și protecție nu au capacitățile și aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităților de prevenire și protecție, anagjatorul este obligat să apeleze la servicii externe pentru acele activități pe care nu le poate realiza cu personal propriu. Și aici intervenim noi, personalizând serviciile în funcție de cererea dumneavoastră. Š

În schimb, dacă vorbim despre întreprinderile cu 50 – 249 lucrători, trebuie să desemnați unul sau mai mulți lucrători sau să organizați unul sau mai multe servicii interne de prevenire și protecție. Iar dacă întreprinderea are peste 250 de lucrători, angajatorul nu mai are voie să desemneze lucrători din cadrul firmei, ci să organizeze servicii interne de prevenire și protecție a muncii. Asta în cazul în care nu se dorește o externalizare a serviciilor.

În concluzie, indiferent dacă aveți o întreprindere cu 9 lucrători sau cu 300 de lucrători, noi recomandăm să apelați la o firmă care să vă ofere serviciile necesare în domeniul securităţii și sănătăţii în muncă și situații de urgenţă. E mult mai simplu să va ocupați doar de activitățile din cadrul firmei, și să lăsați specialiștii să se ocupe de siguranță dumneavoastră și a angajaților, nu? Apelaţi cu încredere la serviciile noastre!