Mulți dintre noi, când ne aflăm la locul de muncă, în birouri sau pe șantiere, nu ne gândim că ni s-ar putea întâmpla ceva tocmai nouă. În ciuda faptului că unele accidente par de neevitat, cercetarea accidentelor la locul de muncă dovedeşte că acest lucru este fals. Orice accident, de la cel mai minor până la cel mai serios poate fi evitat, atâta timp cât se fac controale preventive dese, angajații şi angajatorul sunt atenți, și cunosc măsurile de protecție a muncii.
Ce se întâmplă dacă la locul Dvs. de muncă are loc un accident?
Bineînțeles, primul pas dupa acordarea primului ajutor, este anunțarea superiorului, care are obligația de a comunica evenimentele mai departe, instituțiilor ce se ocupă cu cercetarea accidentelor la locul de muncă.
Aceste instituții sunt:
1. Inspectoratul Teritorial de Muncă
2. Asiguratorul
3. Organelor de urmărire penală, dacă e cazul
În cazul în care accidentul a dus la incapacitate temporară de muncă Safelandia vă stă la dispoziţie pentru a cerceta evenimentul produs.
Care este rolul cercetării accidentelor la locul de muncă și cine este responsabil de acest lucru?
Scopul cercetării accidentelor este acela de a afla atât împrejurările, cât și cauzele ce au dus la producerea lor. De asemenea, în etapa cercetării se descoperă ce legi au fost încălcate și se încep demersurile pentru a preveni producerea altor evenimente asemănătoare.
În cele mai multe cazuri, angajatorul este cel care este responsabil de cercetarea accidentelor, însă sunt câteva cazuri excepționale:
- Dacă printre victime se află persoane străine sau accidentul a cauzat invaliditate, deces; dacă a fost un accident colectiv, accident în urma căruia s-au dat dispărute persoane, instituţia care efectuează cercetarea este Inspectoratul Teritorial de Muncă pe raza căruia a avut loc accidentul.
- în cazul în care accidentul este deosebit de grav (explozie sau avarii) cercetarea va fi realizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă.
- ȋn cazul în care există suspiciuni legate de boli, cercetarea va fi efectuată de către autoritățile de sănătate publică teritorială.
Amenda pentru nerespectarea celor de mai sus este de la 4000 de lei până la 8000 de lei potrivit Art. 39, alin. (4) din Legea nr. 319/2006.
Foto: Accident de muncă